INGER-LISE's HUNDEKROK/DOG's CORNER

 

                                

  PHOTOS       HUNDEDIKT (POEMS, 5 in English )                                                                  

          VENNERS HUNDER ( FRIENDS DOGS)

                  

HUNDEN sies å være menneskets beste venn. Jeg har hatt mange slags dyr :  Hunder, katter, hest, sauer,  fugler,  kaniner og hamstere..

Men en slik kontakt man kan oppnå med en hund, er helt spesiell! Vi kan oppnå nær kontakt med de fleste dyr, om vi går riktig fram, men

hunden skiller seg klart ut som menneskets beste venn! Den lever opp til denne betegnelsen, og vi mennesker bør gjøre oss fortjent til dens hengivenhet og trofasthet! Først og fremst må vi satse på å være en GOD LEDER! Og hva er så

EN GOD LEDER:

Vi kan gå til ulven, som er alle unders stamfar. Ja, vi KAN se nedarvede instinkter fra ulven hos hundene våre, om vi bare vet hva vi skal se etter. Dette gjelder like mye en liten puddel som en stor schæfer. Vi har hørt at vi skal være sjefen. Og det må vi være!  Men ordet LEDER, blir ofte så sørgelig  misforstått! Og vennskapet, hvor ble det av?

Selv om vi skal være sjefen, - jeg foretrekker ordet LEDER, - skal forholdet bygges på GJENSIDIG RESPEKT! Vi skal skape et slikt forhold til hunden vår at den ser på oss med tillit, en leder den alltid kan stole på! Et slikt forhold bygger vi ikke om vi er for milde og ettergivende! (Litt om oppdragelse kommer senere...)

                             

En god LEDERULV, HUNDEMOR eller LEDEREN i en hundeflokk,  er alltid ROLIG, TRYGG, KJÆRLIG og AUTORITÆR! Den søker å dempe agresjonen i flokken. Ulveflokken har ikke råd til å miste noen i slosskamp, da den må ut på jakt for å overleve. En kranglete og agressiv ulv, står alltid lavt på rangstigen. Den er usikker og har ikke RO, VERDIGHET, STOLTHET eller nok TRYGG DOMINANS til å egne seg som leder!

Mange har trodd at den mest agressive var lederen, men årelang, seriøs forskning har faktisk bevist det motsatte!

MEN EN GOD LEDER VISER OGSÅ BESTEMT HVOR GRENSENE GÅR! Og vi, - som hundens leder, må gjøre det samme!

Men hundene våre er ulike. Noen er myke og trenger/tåler bare en lett irettesettelse. Andre er mer tøffe og må kanskje hanskes med noe tøffere. Her er det viktig at vi er våkne, ser på hunden vår og bruker fornuft! En myk hund kan bli helt ødelagt om den tas unødig hardt. En tøff hund vil fort bli litt av en tyrann som dominerer hele familien, om den får for frie tøyler. Og vi ser det gjerne ikke før det HAR skjedd. For dette kan da virkelig ikke skje med den søte, lille valpen vår?! Jo, nettopp det å oppdra en hund med sentimentalitet kan ødelegge den og  gjøre den helt nevrotisk!

Hunden vil også se mer opp til oss og ha mer respekt for oss om vi er bestemte UTEN å miste ROEN!

                              

LITT OM OPPLÆRING/OPPDRAGELSE

Her finnes en rekke ulike meninger og treningsmetoder! Selv gikk jeg instruktørkurs på Forsvarets Hundeskole, og det vi lærte der, lå helt på linje med Anders Hallgren, Nordens største hunde-ekspert. Såkalt myk oppdragelse. Ved å være med å holde flere dressurkurs, samtidig med å ha flere hunder samtidig, og observere de, har jeg sannelig fått bekreftet det jeg har lært både på Forsvarets Hundeskole, av Anders Hallgren og andre som holder seg unna "brutal oppdragelse".

Noe av det jeg har lært, og også anser for å være det absolutt viktigste, er: HUNDEN SKAL LYSTRE OSS FORDI DEN SYNS DET ER HYGGELIG, IKKE FORDI DEN ER REDD FOR Å LA VÆRE!!

Vi skal derfor være positive og flinke med ros/belønning når vi jobber med hunden. Vi må skape motivasjon og sørge for at hunden syns det er trivelig å gjøre det vi ber den om! Vi må våge å slippe oss litt løs og ikke være stive og militante.

ET LITE TIPS: Lav tale skjerper oppmerksomheten hos hunden. Lite fint er det også å observere hunde-eiere som må brøle til hunden sin.....VEDR."STRAFF"/NEGATIV PÅVIRKNING: Hunden lærer aldri noe av straff!(Huff,for et ord straff er,i anledning opplæring!!) Straffen hjelper mest der og da! Og vi straffer ALDRI om vi ikke får tatt hunden på "fersk gjerning" !Det vi da oppnår, er at den mister tilliten til oss og ikke forstår noe.....Best lærer hunden om vi griper inn LIKE FØR/MENS den er I FERD MED å gjøre noe negativt. Og å straffe en hund for noe den ikke har lært, er både meningsløst og brutalt! Det blir desverre syndet mye mot dette.......

Å avlede uønsket handling, med et bestemt NEI, og overføre/vise til noe "lovlig", er meget effektivt. Slik unngår man lett at valpen ødelegger ting i hjemmet. 

Bruk enkle ord,alltid samme ord for samme sak,unngå lange setninger og å gjøre hunden frustrert.

De som bor slik til, bør absolutt begynne på dressurkurs!  Andre kan lese gode bøker om hundeoppdragelse og se videofilmer om emnet.

ANBEFALES:   PÅ TALEFOT MED HUNDEN av Turid Rugaas

                LEXICON I HUNDSPRÅK av Anders Hallgren

                MIN BESTA VENN av Marie Hansson

                TRENA MED GLÃDJE av Maria Andersson og Berit 

             Berggren

 

VENNERS HUNDER                  BILDER          HUNDEDIKT 

                                                      HOME